Boschplaat-Derde Duintjes

Tocht 6 donderdagmiddag, mei tot november, Boschplaat-Derde Duintjes.
De Boschplaat heeft een Europees predikaat en staat sinds kort ook op de lijst van het Werelderfgoed van de UNESCO.
Start: Dwarsdijk-trap, einde Hoofdweg, 10.00u.
Dagtocht naar de Derde Duintjes, duineiland in de oostelijke kwelder van de Boschplaat, Europees Natuurreservaat. ook tijdens het broedseizoen. Ons gidsenbedrijf heeft tijdens het broedseizoen een vergunning.
Tijdens deze fiets-wandeltocht drie keer picknicks van plm. 1/2 uur, inclusief koffie, thee, bouillon en cranberry-limonade, exclusief etenswaar.

Tot de 1e picknick/koffiepauze 3/4 uur fietsen en 1 kwartier wandelen. Na deze picknick van een 1/2 uur
1 kwartier wandelen, 1 kwartier fietsen, praatje met de boswachter van SBB in de bewakerskeet op een hoog gedeelte van de Derk Hoekstrastuifdijk bij paal 23. Bij de keet hebben wij een prachtig uitzicht.
We kunnen hier door een telescoopkijker genieten van dit vergezicht Dan nog 1 kwartier fietsen.
Op een hoog gedeelte van de Derk Hoekstrastuifdijk met verassend mooi uitzicht 2e picknick/lunch van 1/2u.
Daarna een wandeling van 2 uren door de oostelijke kwelder naar, door en van het duineiland Derde Duintjes.
3e Picknick/theepauze van 1/2 uur. Tenslotte 1 uur terugfietsen. Halverwege nog een praatje met de boswachter van SBB. Uw gids brengt dan rapport uit van de toestand op de Derde Duintjes.
We zijn omstreeks 17.00u terug op de Dwarsdijk bij Oosterend.
Hoogtepunten: Bloeiende orchideeën in de lente, cranberry-velden, stuifdijken en zeer hoge stuifduinen, strandduinen in het uiterste noorden van ons eiland. Dit is, op een paar km na, bijna het uiterste noorden van Nederland!
De kwelder heeft een prachtige, weelderige, zoutminnende pioniervegetatie met o.a. eetbaar zeekraal en zeesla, bloeiend lamsoor, zeeraket, zeekamille, zeeaster en geurend zeealsem. Op de grens van zout naar zoet op de Derde Duintjes hele kragen van o.a. zilverschoon, zeekamille en leeuwenbekjes.
Duur van de tocht: plm.. 7 uren