Land van Sil

Woensdagochtend
In de voetstappen van Sil de Strandjutter
Start: warenhuis Ben van Alles 10.00u.

Gezellige, beschutte ochtendwandeling door dorp Hoorn en Hoornerbos.
Dorp en omgeving zijn de plekken, waar de streekroman "Sil de Strandjutter" zich afspeelde.
Hoogtepunten: Het dorp is het oudeste dorp van Terschelling. De kerk dateert uit de vroege middeleeuwen.
Men weet niet precies in welke eeuw de stenen kerk is gebouwd, maar als we de loop van de geschiedenis van Noord-Nederland nagaan, dan kunnen wij de kerk ruwweg dateren in begin 9e eeuw. Dat slaat dan op het Romaanse deel van het kerkgebouw dat bestaat uit de toren en de noord-gevel tot aan het priesterkoor.
Het priesterkoor is in de 12e eeuw aangebouwd en de zuidgevel tegelijkertijd verbouwd. Daar zijn geschriften van. In de 12e eeuw kwam de gotiek op. Aan de bouwstijl is dit te zien: het is een schuchtere gotiek.
De bouwers hadden aarzeling in gotische bouwstijl te bouwen en verbouwen. De ruiten zijn duidelijk gotisch maar het metselwerk eromheen heeft nog romaanse trekjes. Gotiek was nieuwlichterij: doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.
De boerderij van de familie Bonnema, schuin tegenover het warenhuis Ben van alles en tapasrestaurant
De Reis is het vermeende geboortehuis van Sil de Strandjutter. Het staat voor zowel de buitenkant als de binnenkant op de lijst van monumenten van Monumentenzorg.
De sjouw, tijdbal, is ook een geschiedkundig fenomeen.
De strandvonderijschuur, Het Pakhuus, dateert uit de 17e eeuw. Het houten, gepotdekselde ofwel overnaads getimmerde gebouw heeft aan de zuidoostelijke achterkant een gedeeltelijk stenen muur met veel muurankers. Deze muur draagt aan de binnenkant schappen waar zware goederen konden worden opgeslagen. Een houten wand zou de last niet kunnen dragen.